Kamerarendszer telepítési Kisokos

Hikvision Hiwatch Series kamera telepítési kisokos

A biztonsági rendszerek kiválasztása és telepítése előtt érdemes számos dolgot végig gondolnunk. Blogposztunkkal igyekszünk nem csupán végfelhasználóknak hasznos tanácsokat adni, hanem tapasztalt telepítőinknek is mankóként szánjuk írásunkat, amin érdemes egy-egy megvalósítandó projekt előtt végigfutniuk.

Hová fog felkerülni a kamera?

Mielőtt ész nélkül elkezdünk felpakolni minden sarokra kamerát, üljünk le, és gondoljuk át, hogy mit is szeretnénk pontosan. A jó kamerarendszer nem a telepített kamerák számában mutatkozik meg, hanem abban, hogy egy esetleges incidens során azonosítani tudja-e az elkövetőt. Fontos, ha mondjuk egy kerítést szeretnénk megfigyelni, akkor elég egy kisebb látószögű (4mm,6mm) kamera is. Viszont, ha egy nagyobb területet kell megfigyelni, akkor érdemes a nagyobb látószögű kamerákat használni (2.8mm). Lehetőségünk van varifokális kamerákat is használni Ennek a kamera típusnak az előnye, hogy állítható a látószög (általában 2.8-12mm), így könnyedén beállítható a nekünk legkedvezőbb látókép.

Hikvision Hiwatch Series rögzítő kamerákkal

Milyen kialakítást válasszunk?
A kamerák kialakításában különbségek lehetnek. Vannak dóm, turret és bullet kamerák is a piacon. Ezeket a felhasználás pontos helyének ismeretében kell megválasztani, érdemes ezért helyszíni bejárást végezni. A bullet kamera például lehet jobban “kilát” bizonyos helyekről (pl.:eresz alól). Hozzátesszük, hogy a mai kamerák manuálisan már szinte minden irányba forgathatók, így könnyebben lehet beállítani a számunkra megfelelő látóképet. Érdemes átgondolni a PTZ kamerák alkalmazását is, hiszen ezen kamerák tudnak pásztázni, őrjáratozni is. Erre inkább akkor van szükség, ha van is személyzet, aki folyamatosan nézi a kamerákat.

Kint vagy bent?
Ami egy szintén fontos mérlegelendő tényező, hogy kültéri vagy beltéri felhasználásra lesz kameránk. Az időjárási körülményeket és az UV sugárázást is bírnia kell egy kültéri kameráknak, erre vannak az IP66, IP67, IP68 jelölések. Léteznek továbbá vandálbiztos megoldások, ezek jelölése a termékek adatlapjában az IK10. Ez persze  nem jelenti, hogy törhetetlen a kamera, de bizonyos szintű ütődéseknek ellenáll.

Felrögzítenénk, de hogyan?
A Hikvision HiWatch Series kiforrott tartó állványokkal is segíti a kamerák elhelyezést, így még hatékonyabb védelmet kialakítva. A kameratelepítés egyik fontos szabálya az, hogy ne lehessen megközelíteni az őrzött objektumot anélkül, hogy a videó rendszer ne rögzítené a megközelítést, majd erről riasztást is tudjon küldeni a megfelelő rendszerek felé.

Jogi dolgok?
Amire figyelnünk kell, hogy a magyar törvények nem engedik a közterületek engedély nélküli megfigyelését, és ha egy lakó ingatlanról van szó, akkor a szomszéd területe felé sem nézhet direktben kameránk. Irodáknál, üzleteknél, üzemekben szociális helyiségekbe, zuhanyzókba, öltőzökbe tiltott a kamerák telepítése. A kamerák telepítése során figyelembe kell venni, hogy nem megsérthetjük meg mások személyhez fűződő jogait.

Hikvision Hiwatch Series - First Choise for Security Professionals

Ha idáig megvagyunk tervezésünkkel, vegyünk végig az alábbi tényezőket:
Hány méterig lásson sötétben a kamera?
Kábelen vagy esetleg wifin kommunikáljon a rögzítővel a kamera
Mikrofonra van-e szükség?
Mekkora képfelbontásra van szükség?
Hány darab kamerára van szükség?

Így derül ki milyen tudású rögzítőre van szükség. 4,8,16 és néha szükség van 32 vagy nagyobb csatorna számmal rendelkező rögzítőre. Itt figyelni kell a maximális felbontásra is. Ne essünk abba a hibába, hogy a rögzítő, mondjuk csak 2 megapixelig kezeli le a kamerákat, de közben nagyobb felbontású rögzítőkre van szükség a nagyobb felbontású kamerák miatt.

Fontos lehet még hány merevlemez helyezhető el a rögzítőkben, bár az újabb rögzítők már a H265 tömörítést használják, ezért nincs akkora tárhely igénye a felvételeknek, mint régebben. Merevlemez választásakor mindenkinek bátran ajánljuk a jól bevált WD Purple típusú mervelemezeit, melyek kifejezetten jól bírják a 7/24 üzemmódot. Ajánljuk továbbá a Seagate merevlemezeit is, amelyek amellett hogy szintén remekelnek a szünetmentes munka folyamán, extra szolgáltatásként a merevlemezek mellé kaphatunk úgynevezett Seagate Recovery Services-et. Leegyszerűsítve, ez egyfajta biztosítás, aki megköti, annak a gyártó vállalja, hogy visszaállítja az adatokat, ha történne valami a merevlemezzel.

Kamerarendszerünk megválasztásakor érdemes az olcsó, sokat ígérő, de valóságban keveset teljesítő csoda-vívmányokat elkerülni. A Hikvision, a világ vezető innovatív videomegfigyelő termékeket és megoldásokat kínáló gyártójaként már bizonyított a piacion. A Hikvision HiWatch Series megoldásaival egy új irányt mutat a gazdaságos és könnyen használható biztonságtechnikai videorendszerek terén. Ajánljuk mindenkinek, akik egy megfizethető árú, de még is profi rendszert szeretne otthona vagy vállalkozása védelmére.

Tetszett az írásunk?
Ossza meg blogposztunkat barátaival most!