Kamera nevezéktan Hikvision módra

Hikvision Hiwatch Series kamera nevezektan

A legtöbb gyártó igyekszik átláthatóvá tenni termékpalettáját. Nincs ez másképp a Hikvision berkeiben sem, a világ vezető innovatív videomegfigyelő termékeket és megoldásokat kínáló vállalata igyekszik nem csak rengeteg informatív adatlapot, videót, számtalan dokumentációt közölni termékeiről, hanem már termékeik gyári nevébe is belekódolják, hogy az adott kiváló minőségű eszköz mit is tud valójában.

                Szerencsére a gyártó átvette jó szokását a Hikvision HiWatch Series esetében is. Ezen blogposztunkban olvasóink most megtudhatják, mit is rejtenek a betűk, így megkönnyítve a termékek között az eligazodást. Különösen hasznos lehet ezen írás viszonteladóink számára, hisz pár perc alatt elsajátíthatják a Hikvision HiWatch Series nevezéktanát, így időt spórolva maguknak a beszerzések során. Telepítőink is nagy hasznát vehetik annak, ha tisztában vannak mit is rejtenek a számok és betűk, hisz elég csak az eszköz kódnevére tekinteniük, és máris tudnak kalkulálni a termék képességeivel, megállapíthatják milyen kiegészítő eszközökre lehet szükség, milyen adatmennyiséggel számoljanak a rögzítés folyamán, vagy épp szükséges-e külön elektromos hálózat biztosítása.

                Lássuk, hogy is működik a Hikvision Hiwatch Series nevezéktan a KAMERÁK esetében.

Hikvision Hiwatch Series kamera nevezektan képlet
Hikvision Hiwatch kamerák nevezéktana
 1. A HW betűk a HiWatch betűket kódolják minden esetben. Az ezt követő betű lehet:
  I: ez esetben IP kameráról beszélünk, vagy lehet
  T: ez esetben egy Turbo HD kamerához van szerencsénk.
 2. Az első kötőjel utáni első betűből megtudhatjuk, hogy milyen kialakítású kamerával van dolgunk:
  B: Bullet kamera
  D: Dóm kamera
  C: Cube kamera
  P: PT kamera
  T: Turret kamera

  A betűt követő szám különböző fizikai kialakítású házakat jelöl, de azonos tudású kamerákról beszélhetünk.
 3. Ezt követőleg megtudhatjuk, hogy a kameránk hány megapixel felbontású. Értelemszerűen az 1 az 1 megapixelest kamerákat jelöli, 2 = 2MP, 3=3MP, és így tovább.

   

 4. A következő szám az eltérő generációkat és platformokat kódolja. Túl nagy jelentősége számunkra nincs.

Alapvetően ezek a legfontosabb információk, amit a gyártó minden esetben feltüntet.
A Kiegészítő információkat a következőben kódolja gyártó, ha az adott termék rendelkezik az adott funkcióval.

 1. Alapértelmezett esetben H.264 tömörítési eljárást használó kamerával dolgunk, ha viszont ’H’ jelölést látunk ezen betűpozícióban, akkor az a H.265 tömörítési eljárást meglétét adja tudtul.
 2. Alapértelmezett esetben kameránk lencséje fixált, de ha ’V’ betűt látunk, az a varifokális lencsét, míg a ’Z’ betű a motorizált varifokális lencsét jelöli.
 3. Kameránk anyagáról kaphatunk visszajelzést ezen kódrészletben. Alapesetben kameránk anyaga műanyag és fém keveréke, ha azonban ’M’ betűt látunk a nevezéktan ezen részletében, akkor kameránk fémházas, míg ha P betűt, akkor műanyag házról beszélhetünk.
 4. IP kameráknál alapértelmezett esetben minden kamera PoE áramellátású. Amennyiben ’D’ jelölést találunk ezen betűpozícióban kameránkhoz 12V DC tápellátás szükséges. Az analóg kameráknál alapesetben egyik kamera sem PoC áramellátású. Amennyiben ’E’ jelölést találunk a nevezéktanban ezen kódrészletben, az a PoC tápellátás meglétét tudatja.
 5. Végül, de nem utolsó sorban megtudhatjuk, hogy kameránk WiFi-vel szerelt-e vagy sem. Alapesetben egyik kamerában sincs WiFi, a ’/W’ jelzéssel mutatja a gyártó, ha a kamera WiFi-n keresztül is elérhető.

Vegyünk pár példát:

HWI-B620H-V
Ezen kamera tehát egy Hikvision HiWatch bullet varifokális IP kamera 2 MP felbontással, H265 tömörítés támogatásával
HWI-T641H-Z
Ezen kamera pedig egy Hikvision HiWatch turret motoros varifokális IP kamera 4MP felbontással, H265 tömörítés támogatásával

Reméljük írásunk sokaknak segítséget fog nyújtani a Hikvision HiWatch termékpalettáján való eligazodásban.

Tetszett az írásunk?
Ossza meg blogposztunkat barátaival most!