Hikvision HiWatch HWC-P120-D/W PT kamera teszt

7

Bevezető

Őszinte leszek, picit szkeptikusan álltam neki ennek a tesztnek, amikor először szemre vettem a dobozát a Hikvision Hiwatch HWC-P120-D/W kamerának. Gondoltam egy egyszerű mezei “webkamerát” fogok találni a dobozban, amit bárki be tud állítani magának. Nagyot nem is tévedtem, mert tényleg egyszerű beállítani – egy két furcsaságot leszámítva. Azoknak, akik már megszokták a Hikvision IP kamerák menürendszerét, annak viszont ezek az apróságok fel se fognak tűnni.

A doboz tartalma

Amikor kinyitottuk a dobozt, egy aranyos kis kamera fogadott minket – ami engem egy pingvinre vagy egy hóemberre emlékeztet. 🙂 Egy USB kábelt, egy 230V adaptert és egy műanyag talpat/lapot találunk a dobozban még, ha esetleg fel szeretnénk szerelni valahová a kamerát. Így akár a plafonról is tud üzemelni az eszköz. Mivel WiFi-n keresztül is tud a netre csatlakozni, elég ha van 230V konnektor a közelben és már működik is. Az első beállításnál én személy szerint mindig szeretem kábelen összekötni a rendszert, de a WiFi-n keresztüli beállítás is egyszerű, és problémamentes a csatlakozás a telefonos applikáció segítéségével.


Teszteltük

A teszt során sokféle alkalmazhatósága miatt egyre jobban megtetszett a kamera, és tapasztalatom szerint pénztárcabarát megoldást nyújt minden felhasználónak. Gondolok itt nem csak az otthoni, de üzleti felhasználásra is. Nagyon jó megoldásnak tudom elképzelni egy dohányboltba, kisboltba, irodába vagy olyan helyen, ahol ki kellene egészíteni a meglévő rendszert egy PT típusú kamerával.

A készülék leírása is megadja, hogy honnan tölhetjük le a Hik-Connect alkalmazást Androidra, és IOS-re is. Letöltjük – regisztrálunk- QR kódot becsipogtatjuk –  és  máris hozzá is rendelte az HiWatch HWI-P120-D/W típusú PT kameránkat a felhasználói fiókunkhoz. Amennyiben kábelen keresztül csatlakoztunk az internetre, akkor egyből ad képet, ha WiFi-n szeretnénk csatlakozni, akkor pedig az SSID kiválasztása és a jelszó megadása után lép működésbe a kamera.

Másik folyamat, amit teszteltünk az IVMS4200-on keresztüli beállítás. Ez is úgy működik, mint a többi Hikvision IP kamera csatlakoztatása IVMS-hez és rögzítőkhöz (DVR, NVR). A telepítőnek a folyamat rendkívül egyszerű lesz, mi semmilyen komplikációval nem találkoztunk a beállítások folyamán, így ezen leírásban nem részleteznénk ezt tovább.

Harmadik „teszt környezetként” egy Synolgy NAS-hoz való kapcsolódást próbáltunk ki. A beállítás rendkívül egyszerű volt, de ha elakadna, nyugodtan vegye fel velünk a kapcsolatot. A beállítás során egyetlen dolog volt szokatlan: Nem a hagyományos “admin/és nincs jelszó” vagy “admin/admin” a belépési adatok, hanem itt az eszköz alján található Verifikációs kódot kell használni, és elé kell írni az “admin” szót. Így kapjuk meg a belépéshez szükséges jelszót. Ez egy kis fejtörést okozott számomra, mivel sehol nincs leírva a gyártói dokumentációban ez a metódus.

A gyakorlatban így néz ki a jelszó:
“admin BXZFS”
admin [eszköz alján található verifikációs kód]

A tesztek során a Hikvision HiWatch HWC-P120-D/W kamerát könnyen be tudtuk csatlakoztatni meglévő kamerarendszerünkbe. Amennyiben pedig nincs meglévő rendszerünk, de van egy Synology NAS-unk, ahhoz is könnyen csatlakozhatunk. A Synology Surveillance Station nevű alkalmazása egy vagy két kamerát kezel plusz licenc vásárlása nélkül is. Így van egy rögzítőnk és egy kameránk, amivel körbe tudunk nézni az irodában, boltban vagy épp a nappaliban. Rögzíteni tudunk SD kártyára is 128 GB-ig, így önállóan is tökéletesen el tudja látni a feladatát.

A kameráról

A “PT” elnevezés a “Pan” és a “Tilt” szóból ered. Ez annyit jelent, hogy forgatható és dönthető a kamera. Ez a funkció már ismerős lehet a Hikvision kamerákat használók számára. Amit hiányoltam, az a zoom funkció – talán ez az ára annak, hogy igen csak kedvező árban tudott maradni ez a funkciókban amúgy gazdag IP kamera.

Egyelőre a 2 megapixeles felbontás a legnagyobb, amivel kapható az eszköz. Így az 1920 × 1080 felbontás a legnagyobb, amit be tudunk állítani a menürendszerben. 2.8 mm a fókusztávolság, így 105,8° horizontális látószöge van az eszköznek. A “Pan” funkciónak köszönhetően 355° tud forogni, és a “Tilt” funkcióval -10°-tól 90°-ig lehet fel-le mozgatni a P120 lencséjét. Itt megjegyezném a forgó mozgásnál van egy halk hangja a kamerának, ami teljes csendben hallható is. A fel-le mozgásnál viszont nincs jelen ez a halk motorzaj.

0.01 Lux fényerősségnél még jól lát a kamera. Erre szerintünk nem lehet panasz. Az alábbi képek jól szemléltetik ezt:

A WDR (Wide Dynamic Range, magyarul széles dinamikatartomány) funkciónak köszönhetően kiváló képet kapunk akkor is, ha erős napfény süt a kamera lencséjére.

Az infrára 5 méter látótávolságot ír a gyártó, ezért is javasolt kisebb helyiségekben, mint például kisebb irodákba, boltokba, trafikokba elhelyezni, vagy akár otthonra is kiváló választás lehet.

Találhatunk benne mikrofont és hangszórót is. Így felhasználástól függően akár beszélhetünk is a kamerán keresztül a megfigyelt területen tartózkodókkal, vagy épp hallgatózhatunk. Bár ugye tudjuk, hogy az nem szép dolog. 🙂

A kamera megvásárlásával egy költséghatékony biztonságtechnikai megoldáshoz juthatunk hozzá. Mivel a kamera érzékeli a mozgást, így két praktikus felhasználási lehetőséget is kiemelnék:

Összegzés

A Hikvision HiWatch HWC-P120-D/W PT egy egyszerű és könnyen felszerelhető kamera. Otthonra, lakásba, kis irodába, de akár nagyobb helyekre is, ahova keresnek egy gazdaságos megoldást, tökéletes választás lehet. A “körbetekintés” funkcióval a kamera szinte 360 fokban körbe tud nézni. Kitűnően tudjuk alkalmazni távfelügyeleti megoldásként: ha épp elutaztunk, bármikor ellenőrizhetjük otthonunk sértetlenségét, vagy épp meggyőződhetünk az iskolából hazaért gyermekünk épségéről. Összességében mi kellemesen csalódtunk ebben a PT kamerában, kevesebbet vártunk ilyen árcédula mellett. Ár/érték arányban szerintünk nagyon megéri, akár önmagában szeretnénk használni, akár meglévő rendszerünket szeretnénk kiegészíteni.

Felkeltette az érdeklődését Hikvision HiWatch IP kameránk?

Tetszett az írásunk?
Ossza meg blogposztunkat barátaival most!